4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Fiat Punto 1.3 Multijet 90 PS - Renault Clio 1.4

Super size me!

Ο πρώτος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στα μεγαλύτερα... μικρά της κατηγορίας Β μόλις αρχίζει! Φόντο η γειτονική Ιταλία και πρωταγωνιστές το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς» και η πετρελαιοκίνητη, για την περίσταση, έκδοση Multijet των 1,3 λίτρων του νέου Grande Punto.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

AΡΑΓΕ, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγα μόλις χρόνια ότι οι βασικότεροι πρωταγωνιστές της «μικρής» κατηγορίας θα κατάφερναν να γίνουν τόσο ικανοί, αλλά και τόσο... μεγάλοι, ώστε να μπορούν να αμφισβητούν σήμερα -και μάλιστα ανοιχτά- τις προτάσεις της αμέσως μεγαλύτερης κλάσης; Ας μη γελιόμαστε, όμως. Όταν ξέρεις τι ακριβώς θέλεις, συνήθως βρίσκεις και τον τρόπο για να το κατακτήσεις. Και μάλιστα χωρίς το όλο εγχείρημα να συνοδεύεται από υπερβολές ή ανούσιες υπερβάσεις δίχως πρακτικό αντίκρισμα.
Χωρίς πολλές αλλά και περιττές περιστροφές, αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωση των δύο πρωταγωνιστών «μας», που, όντας αισθητά αποστασιοποιημένοι σε σχέση με το πρόσφατο... παρελθόν τους, στοχεύουν πλέον ξεκάθαρα στην κορυφή του είδους τους (και όχι μόνο...), ανεβάζοντας, συγχρόνως, τον πήχη του ανταγωνισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα για τους υπόλοιπους «συμπρωταγωνιστές». Προς την κατεύθυνση αυτή δε συνηγορούν μόνο τα αδιαμφισβήτητα χαρίσματα των δύο αυτοκινήτων στους επιμέρους τομείς (βλ. χώροι, ασφάλεια κ.ά.), αλλά και αυτό καθαυτό το μέγεθός τους, στοιχείο που, αν μη τι άλλο, κάνει τελικά τη διαφορά, ακόμα και σε σχέση με παραδοσιακά μεγαλύτερες κατασκευές. Νέοι καιροί και νέα ήθη, λοιπόν; Αναμφίβολα ναι, αφού το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2006», έχοντας ήδη καταθέσει τα διαπιστευτήριά του και επί ελληνικού εδάφους, μαζί με το αντίστοιχου μεγέθους Grande Punto της Fiat, που γνωρίσαμε πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, με την παρουσία τους και μόνο ταράζουν τα νερά, δημιουργώντας ουσιαστικά μια «νέα τάξη» πραγμάτων στους κόλπους των σουπερμίνι.
Από τη μεριά μας, προκειμένου να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στο νέο αυτό «είδος» οχημάτων, αλλά και στην προσπάθειά μας να ανιχνεύσουμε συγχρόνως τις ισορροπίες που σιγά σιγά αρχίζουν να διαμορφώνονται όσον αφορά τη μεταξύ τους σχέση, ταξιδεύουμε με τη Mούσα των Γάλλων μέχρι την Ιταλία, για μια πρώτη συνεύρεση με την ελπιδοφόρα, όπως όλα δείχνουν, πρόταση των γειτόνων μας. Τι και αν η πρώτη συνάντηση κορυφής (σ.σ.: Προσοχή! Καμία σχέση με συγκριτική δοκιμή!) περιλαμβάνει στο μενού της και μια πετρελαιοκίνητη έκδοση; Ακόμα καλύτερα!

Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά!
Απλώς, καμία σχέση με ό,τι ξέραμε, αφού, με εξαίρεση τα γνώριμα λογότυπα εμπρός και πίσω (σε αντίθεση με τους Γάλλους, οι Ιταλοί έκαναν τη σχετική υπέρβαση, διαφοροποιώντας, έστω και οριακά, την ονομασία του αυτοκινήτου τους), ελάχιστα είναι τα στοιχεία που σε παραπέμπουν στο παρελθόν. Γενικότερα, πάντως, αντικρίζοντας τα δύο «μικρά» για πρώτη φορά μαζί στο υπαίθριο πάρκινγκ του παραλιακού ιταλικού ξενοδοχείου που μας φιλοξενεί για την περίσταση, τα πρώτα σχόλια που γεννώνται είναι άμεσα συνυφασμένα, αφενός, με τη χαμηλών τόνων κομψότητα του Clio, που δικαίως δεν πήρε... ρίσκα, όντας σε μια συντηρητική κατηγορία που αντιπροσωπεύει σήμερα σε μέγεθος το ένα τρίτο της συνολικής αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και, αφετέρου, με το «αθλητικό» σχεδιαστικό προφίλ της ιταλικής πρότασης (αρέσει, και μάλιστα πολύ, και στο ελληνικό κοινό, όπως αποδείχθηκε και στην πρόσφατη Έκθεση της Αθήνας!), ιδίως στο εμπρός μέρος. Από εκεί και πέρα, βέβαια, παρά τις όποιες αισθητικές αποκλίσεις, άμεσα συνδεδεμένες και με την παράδοση των δημιουργών τους στον τομέα αυτό, αμφότερα δείχνουν και είναι... μεγάλα όσον αφορά το συνολικό τους μήκος, αγγίζοντας (Clio) ή και ξεπερνώντας (Grande Punto) τα 4 μ. Λογικά, η παραπάνω γενναιοδωρία αναμένεται να έχει άμεσο και αντίστοιχο αντίκτυπο στον τομέα των διαθέσιμων χώρων στο εσωτερικό. Είναι, όμως, έτσι; Ως ένα βαθμό, ναι, αφού και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος των σχεδιαστών ήταν διπλός: μεγαλύτεροι εσωτερικοί χώροι για τους επιβάτες, σε συνδυασμό με κορυφαία στάνταρντ παθητικής ασφάλειας. Εξ ου, λοιπόν, οι πιο ευρύχωρες καμπίνες, εξ ου συγχρόνως και οι συγκεκριμένες επιλογές σε επίπεδο σχεδίασης, όπως είναι το χαμηλό ρύγχος στην περίπτωση του Clio και μεγάλοι εμπρός πρόβολοι στην περίπτωση του Grande Punto, επιλογές που αντικειμενικά «κλέβουν» από την καμπίνα ουκ ολίγα ωφέλιμα εκατοστά.
Με απόλυτα κριτήρια, πάντως, όπως διαπιστώσαμε, αμφότερα προσφέρουν άπλετους χώρους για τέσσερις επιβάτες, με τον πέμπτο να υποχρεώνεται σε μικρούς συμβιβασμούς όσον αφορά το διαθέσιμο πλάτος του πίσω καθίσματος. Από... ψυχολογική και μόνο σκοπιά, «με το καλημέρα» το Punto είναι αυτό που φαντάζει πιο ευρύχωρο, χάρη στο επιτυχημένο «τρικ» του βαθύτερου ταμπλό του και, βέβαια, λόγω της πιο εργονομικής θέσης οδήγησης που έχει να αντιπαρατάξει. Η πραγματικότητα, όμως, στον ευρύτερο χωροταξικό τομέα είναι διαφορετική, αφού αντικειμενικά το Clio είναι εκείνο που προσφέρει το μεγαλύτερο αέρα για τα πόδια των πίσω επιβατών (διαθέτει, άλλωστε, και το μεγαλύτερο μεταξόνιο), αλλά οριακά το μικρότερο για το κεφάλι τους. Επιπρόσθετα, μικρό προβάδισμα του γαλλικού «μικρού» παρατηρείται και στην πρακτικότητα του χώρου φόρτωσης, στοιχείο άμεσα συνδεδεμένο όχι μόνο με την οριακά μεγαλύτερη χωρητικότητά του (288 λίτρα έναντι 275), αλλά και με το ωφέλιμο πλάτος του.
Περισσότερο αισθητές, βέβαια, είναι οι αποκλίσεις που αφορούν την απτή ποιότητα, σε συνδυασμό, βέβαια, και με τη γενικότερη εικόνα του εσωτερικού τους διακόσμου. Εδώ, το Clio παίρνει ξεκάθαρα κεφάλι, μιας και τα υλικά που απαρτίζουν την καμπίνα στην πλούσια έκδοση διαθέτουν και πιο προσεγμένη υφή και καλύτερο φινίρισμα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του Grande Punto. Από την άλλη, βέβαια, αν και οι πορτοκαλί επενδύσεις στο εσωτερικού του ιταλικού μοντέλου δεν ενθουσιάζουν, θα ήταν εσφαλμένο να μη σταθούμε εδώ στη βελτιωμένη εικόνα του νέου μοντέλου σε σχέση με εκείνη των «απλών» Punto, που, ωστόσο, δε φτάνει τα επίπεδα του Clio.

Το αίμα νερό δε γίνεται
Αρκετά, όμως, με το... θεαθήναι το δύο κατασκευών και τα απτά τους κατορθώματα σε χώρους και ποιότητα. Καιρός τώρα για οδήγηση, και μάλιστα σε ιδανικής ποιότητας επιφάνειες, που αποκαλύπτουν το ποιόν των δύο μοντέλων, τα οποία, παρά τις όποιες διαφορές, όπως αποδείχθηκε, δε λησμόνησαν το «οδηγοκεντρικό» κοινό της κατηγορίας! Επί της ουσίας, δε χρειάζεται να διανύσει κανείς και πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να διαπιστώσει, αφενός, το σαφέστερο και με καλύτερη αίσθηση σύστημα διεύθυνσης του Grande Punto (όντας ηλεκτρικό, όπως και στο Clio, διαθέτει και το πρόγραμμα λειτουργίας City) και, αφετέρου, τη γενικότερη αίσθηση μεγαλύτερου αυτοκινήτου που απλόχερα σου προσφέρει με το «σίγουρο» πάτημα του πλαισίου του στις στροφές. Θετικά μηνύματα απορρέουν και από την επαφή του δεξιού ποδιού με το μεσαίο πεντάλ (τα ιταλικά γονίδια δεν κρύβονται!), δυστυχώς, όμως, όχι και από την αντίστοιχη με το μοχλό αλλαγής των σχέσεων, που υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τον αντίστοιχο του Clio, διαθέτοντας και μεγαλύτερες διαδρομές. Από τη μεριά της, τώρα, η γαλλική Μούσα αντιπαραβάλλει μια πιο ραφιναρισμένη σε ρύθμιση ανάρτηση, που προσφέρει, ως γνήσιος γόνος της γαλλικής σχολής, καλύτερα επίπεδα άνεσης, απορροφώντας την πλειονότητα των ανωμαλιών που θα συναντήσουν οι τροχοί στο διάβα τους. Από εκεί και πέρα, τα περιθώρια πρόσφυσης αλλά και η σταθερότητα στην ευθεία κυμαίνονται και στις δύο περιπτώσεις σε κορυφαία επίπεδα. Για περισσότερα και ασφαλέστερα συμπεράσματα επ’ αυτού, όμως, υπομονή μέχρι την πραγματοποίηση της σχετικής δοκιμής των δύο μοντέλων επί ελληνικού εδάφους.
Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για την αντιπαράθεση στον τομέα των κινητήρων, καθώς οι πετρελαιοκινητήρες, δυστυχώς, εξακολουθούν να τοποθετούνται από την ελληνική πολιτεία στο... πυρ το εξώτερον. Κρίμα για μια ακόμα φορά. Ωστόσο, για την ιστορία, αξίζει να παρατηρήσουμε πως τον υπερτροφοδοτούμενο Multijet των 90 ίππων, που αποδίδει 20,4 χλγμ. ροπής και συνδυάζεται με 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων, χαρακτηρίζουν οι περιορισμένες απαιτήσεις σε καύσιμο (μόλις 7,1 λίτρα/100 χλμ., έναντι 8,6 για το 1.400άρη του Clio), η κορυφαία απόκριση από τις 1.800 σ.α.λ. κι εξής (κάτω από το άτυπο αυτό φράγμα, ο κινητήρας ουσιαστικά είναι «νεκρός»), όπως, βέβαια, και το περιορισμένο εύρος λειτουργίας, που δεν υπερβαίνει τις 5.000 σ.α.λ. Στον αντίποδα, παρά το δύσκολο έργο του, εξαιτίας του αυξημένου βάρους, ο 16βάλβιδος του Clio είναι αναμενόμενα πιο εύστροφος, όχι όμως και το ίδιο ελαστικός, παρά την πυκνή διάταξη του κιβωτίου με το οποίο συνεργάζεται.

Αντί συμπεράσματος
Μην περιμένετε συμπέρασμα, ούτε και νικητή, βέβαια. Μέχρι και την έλευση του νέου Grande Punto στη χώρα μας και την πραγματοποίηση της σχετικής σύγκρισης επί ελληνικού, αυτήν τη φορά, εδάφους, αυτό που μπορούμε με σιγουριά να καταθέσουμε από τώρα είναι ότι πρόκειται για τους ισχυρότερους πρωταγωνιστές του είδους, που ποντάρουν πολλά στην ασφάλεια που προσφέρουν (ενεργητική και παθητική), στο ολοκληρωμένο οδηγικό τους προφίλ, στις διευρυμένες εξωτερικές διαστάσεις των αμαξωμάτων τους, αλλά και στους μεγάλους χώρους που προσφέρουν στους επιβάτες τους. Από εκεί και πέρα, βέβαια, όσον αφορά την ισορροπία δυνάμεων του γαλλικού «μικρού» σε σχέση με το Grande Punto, το δικό τους ρόλο αναμένεται να παίξουν τόσο η τιμολογιακή πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει στη χώρα μας η αντιπροσωπεία της Fiat όσο και οι επιδόσεις των βενζινοκίνητων εκδόσεων (αρχικά, στα 1,2 λίτρα με 65 και 77 ίππους και, αργότερα, στα 1,4 λίτρα με 95 ίππους), που αναμένονται στη χώρα μας μέσα στον προσεχή μήνα. Έως τότε, όμως, υπομονή._ Χ. Α.

O πολυτάλαντος!
Με άλλα λόγια, ο τεχνολογικά γνώριμος πετρελαιοκινητήρας Multijet της Fiat, που κάτω από το καπό του Grande Punto βρίσκεται, πλέον, στην καλύτερη και πιο ώριμη, ίσως, φάση της νεότερης ζωής του! Οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτό; Πέραν της απόλυτα ικανοποιητικής απόδοσής του (για την περίσταση, 90 ίπποι/4.000 σ.α.λ. και 20,4 χλγμ./1.750 σ.α.λ.) και της ύπαρξης 16βάλβιδης κεφαλής και 2ΕΕΚ, ο 1.300άρης των Ιταλών, που πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro IV, είναι εφοδιασμένος με τη δεύτερη και χρονικά τελευταία γενιά του συστήματος άμεσου ψεκασμού common rail και, για πρώτη φορά, μ’ έναν εξελιγμένο υπερτροφοδότη καυσαερίων με τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας. Από εκεί και πέρα, σε σχέση τόσο με το μικρότερο αδελφό των 75 ίππων όσο και με το μεγαλύτερο των 1,9 λίτρων, που, σε αντίθεση, είναι 8βάλβιδος, ο «καλός» Multijet των 1.248 κ.εκ. ξεχωρίζει μεταξύ άλλων, αντίστοιχα, για τις τροποποιήσεις στους θαλάμους καύσης, που μειώνουν την τυρβώδη ροή των καυσαερίων, καθώς και για τη μικρότερη σχέση συμπίεσης (17,6:1, έναντι 18:1). Στα highlights του κινητήρα συγκαταλέγονται, επίσης, το χαμηλό βάρος (130 κιλά μαζί με όλα τα περιφερειακά συστήματα) και οι περιορισμένες του διαστάσεις. Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο «μικρός» Multijet συνεργάζεται στην έκδοση των 90 ίππων μ’ ένα νέο χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων (5άρι σε εκείνη των 75 ίππων), το οποίο έχει δεχθεί τις απαραίτητες ενισχύσεις, ούτως ώστε να αντέχει σε ποσά ροπής της τάξης των 32 χλγμ._ Χ. Α.

Ασφάλεια 5 αστέρων!
Σύμφωνα με τις καθιερωμένες, πλέον, δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού EuroNCAP, τόσο το Clio όσο και το Grande Punto είναι σε θέση να προσφέρουν κορυφαία προστασία σε περίπτωση ατυχήματος, σημειώνοντας συνολικά την κορυφαία/ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων. Η απόλυτη ισοπαλία, λοιπόν; Μάλλον όχι, αφού η λέξη που περιγράφει πιο σωστά και πιο αντικειμενικά την επίδοση των δύο «μικρών» στο συγκεκριμένο τομέα είναι εκείνη της ισορροπίας. Και αυτό, γιατί στους επιμέρους τομείς αξιολόγησης, και συγκεκριμένα όσον αφορά την προστασία των πεζών, αλλά και των παιδιών που μπορούν να φιλοξενηθούν στο πίσω κάθισμα, το προβάδισμα ανήκει, αντίστοιχα, στο Grande Punto (3 αστέρια, έναντι 1 για τη γαλλική πρόταση) και το Clio (4 αστέρια, έναντι 3 για την ιταλική). Για την ιστορία -και όχι μόνο- να υπενθυμίσουμε εδώ πως αντίστοιχα υψηλά είναι και τα επιτεύγματα του έτερου... νεοσύλλεκτου της παρέας, του ολοκαίνουργιου Toyota Yaris (σ.σ.: συνολικά 5 αστέρια, με 3 και 2 αστέρια, αντίστοιχα, στην προστασία παιδιών και πεζών).

GRANDE PUNTO ΓΙΑΤΙ...
- ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΟΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
- ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η... ΠΕΡΙΒΟΛΗ ΤΟΥ
- ΘΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ;
RENAULT CLIO ΓΙΑΤΙ...
- ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΑΝΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
- ΜΑΣ ΑΡΕΣΗ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ ΤΟΥ
- ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥ

Clio
Μήκος 3.986 χλστ.
Πλάτος 1.707 χλστ.
Ύψος 1.493 χλστ.
Μεταξόνιο 2.575 χλστ.
Grande Punto
Μήκος 4.030 χλστ.
Πλάτος 1.687 χλστ.
Ύψος 1.490 χλστ.
Μεταξόνιο 2.510 χλστ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
FIAT GRANDE PUNTO 1.3 MULTIJET (90 PS) RENAULT CLIO 1.4
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Εμπρός, εγκάρσια
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.248 κ.εκ. 1.390
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 90 ίπποι/4.000 σ.α.λ. 100/5.750
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 20,4 χλγμ./1.750 σ.α.λ. 12,9/4.250
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Στους εμπρός τροχούς
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων Χειροκίνητο 5 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική δοκός
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενοι δίσκοι
ΠΙΣΩ Ταμπούρα
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜxΠxY 4.030x1.687x1.490 χλστ. 3.986x1.707x1.493
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.510 χλστ. 2.575
ΒΑΡΟΣ 1.130 κιλά 1.188
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 XΛM./ΩPA 11,9* δλ. 11,5
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 175 χλμ./ώρα 184
* TIMH KATAΣKEYAΣTH